wtorek, 22 grudnia 2015
Zupa z pieczonej papryki i bakłażana
Składniki:
- 10 małych papryk czerwonych
- 3-4 małe bakłażany
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- 500 ml domowego bulionu
- 3 łyżki mleka kokosowego
- 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól
Z papryk usuwamy gniazda i pestki, bakłażany pozbawiamy szypułek i kroimy na półówki. Warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy solą i polewamy olejem kokosowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok 20 min.
Wyciągamy i studzimy a następnie obieramy warzywa ze skórki (po upieczeniu to znacznie łatwiejsze).
Obrane papryki i bakłażany wrzucamy do kielicha blendera, zalewamy połową bulionu, dodajemy czosnek niedźwiedzi i miksujemy wszystko razem na gładką masę. Następnie wylewamy ją do garnka, dodajemy resztę bulionu i gotujemy kilka minut. Do ciepłej zupy dodajemy mleko kokosowe i gałkę muszkatołową.
Kiedy składniki się połączą dodajemy ocet jabłkowy, zmniejszamy ogień, dokładnie mieszamy i po dwóch minutach możemy podawać.
Przepis z bloga: Cook it Lean
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz