poniedziałek, 21 grudnia 2015
Marchwiowe spaghetti z sosem z orzechów nerkowca
Składniki:
- 2 duże marchewki
- ¾ szklanki orzechów nerkowca (namoczonych przez noc)
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka szarpanego kurczaka - w wersji wegańskiej bez
- 1-2 szklanki szpinaku baby
- 4-5 boczniaków
- 1.5 łyżeczki suszonego czosnku (lub 1 świeży ząbek)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- sól
- oliwa z oliwek do skropienia
Marchewki obieramy i odcinamy czubki. Robimy makaron spaghetti używając tarki spiralnej (może też być tagliatelle – wtedy wystarczy obieraczka do warzyw). Wrzucamy na 2-3 minuty do osolonego wrzątku aż odrobinę zmięknie i zrobi się sprężysta.
Namoczone nerkowce zalewamy wodą i miksujemy w blenderze aż do uzyskania gładkiego, kremowego sosu.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy boczniaki pokrojone w paski. Po ok 2 minutach dodajemy szarpanego kurczaka, sól i sproszkowany suszony czosnek (lub drobno posiekany świeży) a następnie posiekane liście szpinaku. Zalewamy wszystko sosem z nerkowców, mieszamy i ew. jeszcze solimy do smaku.
Podajemy z przygotowanym wcześniej makaronem z marchewek i odrobiną oliwy z oliwek.
Przepis z bloga: Cook it Lean
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz