sobota, 26 grudnia 2015
Indyjska zupa z kurczakiem
Składniki:
-1 ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 1 łyżeczka żółtej pasty curry lub proszku curry
- 6 zmielonych goździków
- 1/4 łyżeczki zmielonego kminku
- 1/2 kostki masła klarowanego
- 3 piersi kurczaka
- 3 selery naciowe
- 5 cebulek szalotek
- 2 marchewki
- 1 cienko pokrojony por
- 1/2 litra mleczka kokosowego
- 2 obrane i starte jabłka
- 2 łyżki soku z cytryny
- garść posiekanej natki pietruszki (można zastąpić świeżą kolendrą)
- kilka zrumienionych i posiekanych migdałów
Ugotować bulion z piersi kurczaka, selerów naciowych, marchewek i 1 szalotki. Wyjąć selery i marchewkę, odłożyć, szalotkę wyrzucić. Wyjąć mięso, pokroić w kostkę, lub rozdzielić palcami na małe kawałki. Czosnek zmiażdżyć, utrzeć z pieprzem, imbirem, pastą curry, goździkami i kminkiem.
Na dużej patelni rozpuścić masło klarowane. Dodać pokrojone w kostkę warzywa z rosołu, posiekane pozostałe szalotki, pora oraz starte jabłka, zalać odrobiną bulionu i dusić razem na małym ogniu. Dodać kurczaka i wlać pozostały bulion, doprawić solą oraz pieprzem. Gotować razem na małym ogniu przez 30 minut. Wlać mleczko kokosowe i gotować kolejne 5 minut. Pod koniec dodać sok z cytryny, posypać pietruszką lub kolendrą i migdałami.
Przepis z bloga: Paleo Życie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz