Składniki:
- 1 koper włoski
- 1/2 czerwonej i 1/2 żółtej papryki
- nieduża czerwona cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- łyżka ulubionej mieszanki ziołowej (np. zioła do sałatek lub zioła prowansalskie)
- garść świeżego oregano
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- 4 jaja
Warzywa umyłam, osuszyłam i pokroiłam w plastry. W misce wymieszałam warzywa z oliwą, ziołami i szczyptą soli. Całość przełożyłam do naczynia żaroodpornego.
Zapiekałam w 180 stopniach. Po kilku minutach posypałam je świeżym oregano.Zapiekałam, aż warzywa były prawie miękkie. Warzywa wyjęłam z piekarnika. Zwiększyłam temperaturę do 220 stopni.
Jajka wbiłam ostrożnie na wierzch zapiekanki. Posypałam szczyptą soli i pieprzu. Zapiekankę wyjęłam, gdy białko jajek było ścięte. Takie warzywa zapiekane pod jajkiem mogą być samodzielnym daniem, można też podać je jako dodatek, np. do pieczonej ryby. Najlepiej smakują podane tuż po wyjęciu z piekarnika.
Przepis z bloga: Read The Label
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz