Składniki:
- 2 marchwie
- 2 buraki
- 1 duża pietruszka
- 2 selery korzeniowe
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy według uznania (sugerowane: sól morska, pieprz czarny, bazylia, oregano, papryka słodka, chili, tymianek)
Warzywa obrać i za pomocą obieraczki pokroić na cienkie (ok. 1 mm) plasterki. Uzyskane plasterki przełożyć do czterech miseczek. Buraki wymieszać z octem balsamicznym o odrobiną oliwy. Do marchewki dodać paprykę słodką i chili. Pietruszkę polać oliwą, doprawić solą i pieprzem oraz rozgniecionym ząbkiem czosnku. Selera również skropić oliwą, dodać sól, bazylię i oregano. Dokładnie wymieszać.
Plasterki warzyw ułożyć na papierze do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika. Piec około 10-15 minut, następnie obrócić na druga stronę i piec kolejne 10-15 minut. Następnie zgasić piekarnik i pozostawić w nim chipsy, aby je “przesuszyć”, będą wtedy bardziej chrupiące.
Czas pieczenia jest dość umowny, trzeba robić to trochę na wyczucie, gdyż każdy rodzaj warzyw piecze się trochę w innym tempie. Chipsy z marchewki pieką się krócej, a z buraka i selera – nieco dłużej.
Przepis z bloga: Paleo Życie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz