Składniki:
- 3 marchewki
- 2 czerwone papryki
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka łyżeczek oleju do posmarowania warzyw
- sól
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Papryki przekroić na pół i wyjąć gniazdo nasienne, marchewki obrać. Warzywa nasmarować dokładnie olejem i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec przez 30 minut. Następnie wyjąć papryki, powinny być mocno spieczone i mieć czarne plamy, a marchew zostawić na kolejne 10 minut.
Gorące papryki przełożyć do szczelnego plastikowego woreczka na kwadrans, dzięki temu będzie łatwiej je obrać. Po upływie tego czasu energicznie potrzeć woreczkiem, tak, aby papryki ocierały się o siebie. Otworzyć woreczek i oskórować papryki - postarajcie się zdjąć jak najwięcej skóry, zwłaszcza tej spalonej.
Marchew razem z sokiem z cytryny, oliwą i przyprawami dokładnie zblendować, następnie dodać kawałki upieczonej papryki, około pół łyżeczki soli i również krótko wszystko zblendować - dobrze jest, kiedy kawałki papryki są lekko wyczuwalne. Doprawić do smaku większą ilością soli lub ostrej papryki, odstawić do lodówki przynajmniej na 3 godziny.
____________________________________________________
Tapenada z oliwek
Składniki:
- 1 szklanka czarnych oliwek dobrej jakości
- 1/4 szklanki pestek dyni, uprażonych na suchej patelni
- 1 łyżka kaparów
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, posiekanego
- 1/4 łyżeczki tymianku
- sól i czarny pieprz
Na suchej patelni podprażyć pestki dyni przez około minutę, co jakiś czas mieszając. Przesypać do miseczki i chwilę przestudzić.
Dodać pozostałe składniki i wszystko zblendować na ziarnistą tapenadę, można serwować od razu.
____________________________________________________
Pesto z rukoli
Składniki:
- 100 g rukoli, posiekanej
- 1/2 szklanki migdałów
- 1/2 szklanki oliwy
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz
Na suchej patelni podprażyć migdały przez około minutę, co jakiś czas mieszając. Przesypać do miseczki i chwilę przestudzić.
Dodać pozostałe składniki i zmiksować blenderem na gładkie, lejące się pesto.
____________________________________________________
Składniki:
- 1 szklanka suszonych pomidorów w oleju / 1 słoiczek średniej wielkości
- 1/2 szklanki słonecznika
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1/8 łyżeczki chili
- kilka łyżek oleju z pomidorów
- sól i pieprz
Na suchej patelni podprażyć słonecznik przez około minutę, co jakiś czas mieszając. Przesypać do miseczki i chwilę przestudzić.
Dodać pozostałe składniki razem z 3-4 łyżkami oleju z pomidorów i wszystko zmiksować na gęstą pastę. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodać kilka łyżek oleju więcej i ponownie zmiksować.
Można serwować od razu, dobrze smakuje na cykorii, ale można podawać na kanapkach i krakersach.
Przepis z wegańskiej strony Jadłonomia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz