3/5
Składniki:
- 200 g (1 torebka) jarmużu, pokrojonego i płukanego
- 1 cebula +1
- 80 g kiełbaski hiszpańskiej (chorizo) pikantnej, paprykowej
- 200 g pomidorów z puszki (obranych, pokrojonych)
- 2 ząbki czosnku
Odciąż twarde łodyżki jarmużu. Zagotować wodę, wrzucić posiekany jarmuż i gotować przez ok. 3-4 minuty. Odcedzić.
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Kiełbaskę obrać z zewnętrznej błonki, pokroić na cienkie plasterki. Cebulę wraz z chorizo włożyć na dużą patelnię i smażyć na średnim ogniu co chwilę mieszając przez ok. 7 minut, aż cebula się zeszkli a chorizo wytopi i zrumieni. Dodać pomidory, wymieszać i smażyć przez ok. 5 minut.
Na patelnię włożyć jarmuż, wymieszać i smażyć na większym ogniu przez ok. 1 minutę. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Przepis na bigos / leczo ze strony kwestia smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz