Składniki:
- 300 g brokuła
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 cebuli
- po 2 łyżki posiekanych pestek dyni i orzechów włoskich lub nerkowca
- przyprawy: sól, pieprz, po 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy, ostrej i słodkiej papryki w proszku, oregano
- szczypiorek lub natka pietruszki
- sok z cytryny
- olej kokosowy
Brokuła podzielić na mniejsze części i posiekać w rozdrabniaczu lub melakserze na małe kawałeczki. Można też drobniutko posiekać na desce. Czosnek zetrzeć na drobnej tarce. Cebulę posiekać w kosteczkę w rozdrabniaczu lub nożem na desce. Na patelni roztopić tłuszcz, dodać czosnek, cebulę, pestki dyni oraz posiekane orzechy i mieszając drewnianą łyżką smażyć wszystko ok. 5 minut lekko rumieniąc składniki.
Dodać wszystkie przyprawy, wymieszać i smażyć wszystko przez ok. 5-7 minut. Od czasu do czasu można skrapiać składniki łyżką wody. Posypać szczypiorkiem lub natką pietruszki, skropić sokiem z cytryny.
Przepis ze strony: kwestia smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz