środa, 23 marca 2016
Witariańskie spaghetti z cukinii
Składniki:
- 2 nieduże cukinie
Składniki na bazyliowe pesto:
- 2 szklanki niedbale pokrojonej bazylii / 1 duża doniczka bazylii
- 1/4 szklanki pestek dyni, uprażonych na suchej patelni i przestudzonych
- 1/4 - 1/3 szklanki dobrego oleju lub oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1 ząbek czosnku
- sól i czarny pieprz
Składniki na pomidorową salsę:
- 4 pomidory malinowe
- 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Naszykować dużą miskę z zimną wodą. Przy pomocy obieraczki do julienne cukinie obierać na cienkie paski do momentu, kiedy dojdziemy do pestek. Gotowe paseczki przełożyć do dużej miski pełnej lodowatej wody i odstawić do lodówki.
W międzyczasie przygotować pesto: wszystkie składniki oprócz oliwy umieścić w naczyniu blendera lub moździerza i krótko ucierać na grudkowatą pastę. Następnie dodać oliwę i ponownie zmiksować, dodając tyle oliwy, aby pesto miało odpowiednią konsystencją. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem.
Następnie przygotować salsę: pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Obrać je i posiekać w bardzo drobną kostkę, obsypać solą i odlać sok zebrany na desce, a posiekane pomidory przełożyć do dużej miski. Doprawić czarnym pieprzem, dodać oliwę i wymieszać.
Cukinię schłodzoną w lodówce odcedzić tuż przed podaniem, wymieszać w dużej misce z salsą i podawać z pesto z bazylii, dodatkowo można obsypać czarnym pieprzem i kilkoma liśćmi świeżej bazylii.
Przepis z wegańskiej strony Jadłonomia
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz