środa, 30 grudnia 2015

Żeberka w cydrze



Składniki:
- 500 g żeberek wieprzowych
- czubata łyżka musztardy
- czubata łyżka powideł śliwkowych
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka słodkiej papryki
- cebula
- 250 ml cydru
- 1 łyżka masła
- sól


Żeberka umyć, pokroić na porcje z jedną kostką i przełożyć do naczynia do zapiekania z pokrywką.
Dodać musztardę, powidła, cynamon, paprykę i sól. Dokładnie natrzeć mięso i odstawić najlepiej na noc do lodówki.

Następnego dnia do naczynia włożyć obraną i przekrojoną na pół cebulę, wlać cydr, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Piec 70 minut.

Po tym czasie wyjąć naczynie z piekarnika, odlać sos do garnuszka, dodać cebulę, całość zmiksować, dodać masło i zredukować na silnym ogniu tak, by sos zgęstniał. Powstałym sosem polać żeberka i wstawić ponownie do piekarnika, tym razem już bez przykrycia. Piec w temperaturze 180 st.C z włączonym termoobiegiem ok. 15 minut.

Przepis na żeberka w słodkim sosie ze strony Lawendowy Dom

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz