poniedziałek, 21 grudnia 2015

Pieczony schab w miodzie z orzechami




Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 1 szklanka rozdrobnionych orzechów (włoskie, pistacje, nerkowce)
- 4  łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu lipowego
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1,5 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka bazylii
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 3 liście laurowe
- sól i pieprz

Mięso oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu, jeśli jest zbyt "rozlazłe" polecam uformowanie kształtu poprzez związanie nićmi. Ze wszystkich składników za wyjątkiem orzechów przygotowujemy marynatę. Cebulkę i czosnek kroimy bardzo drobno.

Polecam użyć świeżych ziuł, ale jeśli nie macie to śmiało możecie posiłkować się suszonymi, wówczas dodajcie ich odrobinę więcej. Gotową marynatą oblewamy z każdej strony mięso i w zamkniętym pudełku wkładamy do lodówki. Im dłużej tam będzie, tym bardziej przejdzie jej składnikami. Minimalny czas to 12 godzin.

Zamarynowane mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, na wierch kładziemy rozdrobnione orzechy (ale nie mielimy na miał, najlepiej rozbić je przy pomocy tłuczka do mięsa, miód z marynaty pomoże utrzymać je na miejscu) i najpierw pieczemy bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do 200C przez 10 minut. Następnie przykrywamy naczynie, zmniejszamy temperaturę do 180C i pieczemy nieco ponad godzinę, optymalny czas to 75 minut. Następnie mięso pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Polecam!

Niesamowita pieczeń z bloga: Kulinarne Rzuty Wolne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz