wtorek, 22 grudnia 2015

Zupa z pieczonej papryki i bakłażana


Składniki:
- 10 małych papryk czerwonych
- 3-4 małe bakłażany
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- 500 ml domowego bulionu
- 3 łyżki mleka kokosowego
- 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól


Z papryk usuwamy gniazda i pestki, bakłażany pozbawiamy szypułek i kroimy na półówki. Warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy solą i polewamy olejem kokosowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok 20 min.

Wyciągamy i studzimy a następnie obieramy warzywa ze skórki (po upieczeniu to znacznie łatwiejsze).

Obrane papryki i bakłażany wrzucamy do kielicha blendera, zalewamy połową bulionu, dodajemy czosnek niedźwiedzi i miksujemy wszystko razem na gładką masę. Następnie wylewamy ją do garnka, dodajemy resztę bulionu i gotujemy kilka minut. Do ciepłej zupy dodajemy mleko kokosowe i gałkę muszkatołową.

Kiedy składniki się połączą dodajemy ocet jabłkowy, zmniejszamy ogień, dokładnie mieszamy i po dwóch minutach możemy podawać.

Przepis z bloga: Cook it Lean

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz