sobota, 2 stycznia 2016

Filet z piersi kurczaka w migdałowej panierce z brukselką



Skłądniki:
 Filet z kurczaka z migdałami
- 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 50 g płatków migdałowych
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki mąki z tapioki
- 1 jajko
- sól i pieprz

 Pieczona brukselka
- 400 g brukselki
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
- sól i pieprz
- 1 cytryna do skropienia


Brukselka
Brukselkę przekrój na pół i sparz wrzątkiem. Przełóż do miski i wymieszaj z oliwią, rozmarynem, solą oraz pieprzem. Piecz razem z ziemniakami lub w osobnym naczyniu do zapiekania (wysmarowanym oliwą) ok. 30 minut w 200˚C, od czasu do czasu potrząsając. Podawaj skropioną sokiem z cytryny.

Filet z kurczaka z migdałami
W malakserze rozdrobnij migdały razem z czosnkiem. Wyłóż je na talerz i wymieszaj z solą, pieprzem i oliwą. Na jednym talerzu wysyp mąkę kukurydzianą, a na drugim roztrzep jajko. Filety umyj i dokładnie osusz. Połóż na nich kawałek folii spożywczej i lekko rozbij płaską stroną tłuczka na jednakową grubość. Obtocz filety w mące, jajku i kolejno w migdałowej panierce. Powinna przykryć całe mięso. Możesz upiec lub usmażyć filety. Jeśli wolisz bardziej dietetyczną wersję (jak na zdjęciach), połóż filety na blasze między warzywami i piecz ok. 15 minut. Jeśli chcesz usmażyć, rozgrzej troszkę oleju na patelni i smaż filet z obu stron po ok. 5 minut. Wtedy panierka będzie bardziej złocista i chrupiąca.

Przepis ze strony Bez okruszka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz