środa, 23 grudnia 2015

Zupa krem z białych warzyw



Składniki:
- 1 pęczek białych szparagów
- 1 korzeń pietruszki
- 1/2 selera korzeniowego
- 1/2 kg różyczek kalafiora
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- sól morska
- pieprz czarny
- 4 szklanki wody
- pestki dyni i słonecznika
- łyżeczka oleju z czarnuszki

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, obrać i pokroić. Pozostałe warzywa również obrać i pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w garnku, dodać cząber, zalać całość wodą i gotować do momentu aż wszystko zupełnie zmięknie.

Zmiksować na krem za pomocą blendera i dodać pozostałe przyprawy. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut na małym ogniu. Zupę podawać gorącą z pestkami dyni i słonecznika oraz z olejem z czarnuszki.


Przepis z bloga: Paleo Życie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz