sobota, 9 stycznia 2016

Pasty do kanapek/krakersów/cykorii


Pasta z pieczonej marchewki i papryki

Składniki:
- 3 marchewki
- 2 czerwone papryki
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka łyżeczek oleju do posmarowania warzyw
- sól


Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Pa­pry­ki prze­kro­ić na pół i wyjąć gniaz­do na­sien­ne, mar­chew­ki obrać. Wa­rzy­wa na­sma­ro­wać do­kład­nie ole­jem i uło­żyć na bla­sze wy­ło­żo­nej pa­pie­rem do pie­cze­nia, piec przez 30 minut. Na­stęp­nie wyjąć pa­pry­ki, po­win­ny być mocno spie­czo­ne i mieć czar­ne plamy, a mar­chew zo­sta­wić na ko­lej­ne 10 minut.

Go­rą­ce pa­pry­ki prze­ło­żyć do szczel­ne­go pla­sti­ko­we­go wo­recz­ka na kwa­drans, dzię­ki temu bę­dzie ła­twiej je obrać. Po upły­wie tego czasu ener­gicz­nie po­trzeć wo­recz­kiem, tak, aby pa­pry­ki ocie­ra­ły się o sie­bie. Otwo­rzyć wo­re­czek i oskó­ro­wać pa­pry­ki - po­sta­raj­cie się zdjąć jak naj­wię­cej skóry, zwłasz­cza tej spa­lo­nej.

Mar­chew razem z so­kiem z cy­try­ny, oliwą i przy­pra­wa­mi do­kład­nie zblen­do­wać, na­stęp­nie dodać ka­wał­ki upie­czo­nej pa­pry­ki, około pół ły­żecz­ki soli i rów­nież krót­ko wszyst­ko zblen­do­wać - do­brze jest, kiedy ka­wał­ki pa­pry­ki są lekko wy­czu­wal­ne. Do­pra­wić do smaku więk­szą ilo­ścią soli lub ostrej pa­pry­ki, od­sta­wić do lo­dów­ki prz­yn­ajmniej na 3 go­dzi­ny.


____________________________________________________

Tapenada z oliwek

Składniki:
- 1 szklanka czarnych oliwek dobrej jakości
- 1/4 szklanki pestek dyni, uprażonych na suchej patelni
- 1 łyżka kaparów
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, posiekanego
- 1/4 łyżeczki tymianku
- sól i czarny pieprz


Na su­chej pa­tel­ni pod­pra­żyć pest­ki dyni przez około mi­nu­tę, co jakiś czas mie­sza­jąc. Prze­sy­pać do mi­secz­ki i chwi­lę prze­stu­dzić.
Dodać po­zo­sta­łe skład­ni­ki i wszyst­ko zblen­do­wać na ziar­ni­stą ta­pe­na­dę, można ser­wo­wać od razu.

____________________________________________________

Pesto z rukoli

Składniki:
- 100 g rukoli, posiekanej
- 1/2 szklanki migdałów
- 1/2 szklanki oliwy
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz


Na su­chej pa­tel­ni pod­pra­żyć mig­da­ły przez około mi­nu­tę, co jakiś czas mie­sza­jąc. Prze­sy­pać do mi­secz­ki i chwi­lę prze­stu­dzić.
Dodać po­zo­sta­łe skład­ni­ki i zmik­so­wać blen­de­rem na gład­kie, le­ją­ce się pesto.

____________________________________________________

Pasta z suszonych pomidorów

Składniki:
- 1 szklanka suszonych pomidorów w oleju / 1 słoiczek średniej wielkości
- 1/2 szklanki słonecznika
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1/8 łyżeczki chili
- kilka łyżek oleju z pomidorów
- sól i pieprz


Na suchej patelni pod­pra­żyć sło­necz­nik przez około minutę, co jakiś czas mie­sza­jąc. Prze­sy­pać do mi­secz­ki i chwi­lę prze­stu­dzić.
Dodać po­zo­sta­łe skład­ni­ki razem z 3-4 łyż­ka­mi oleju z po­mi­do­rów i wszyst­ko zmik­so­wać na gęstą pastę. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodać kilka łyżek oleju wię­cej i po­now­nie zmik­so­wać.


Można serwować od razu, dobrze sma­ku­je na cykorii, ale można podawać na kanapkach i krakersach.


Przepis z wegańskiej strony Jadłonomia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz