niedziela, 10 stycznia 2016

Sezamki z miodem



Składniki:
- 300 g sezamu
- 70 g jagód goji, oczywiście mogą o być inne suszone owoce
- 250 ml miodu
- 2 krople zapachu waniliowego
- opcjonalnie łyżka masła


Na blacie rozłożyć arkusz papieru do pieczenia. Przygotować drugi takiej samej wielkości, oraz wałek i ostry nóż. Sezam uprażyć na suchej patelni na złoto. Trzeba przy tym bardzo uważać, bo sezam lubi się przypalać, a tego przecież nie chcemy.

Do garnka wlać miód, gotować ok. 4-5 minut, aż na powierzchni zaczną się tworzyć duże, przezroczyste bąble. Sprawdzić na porcelanowym talerzyku, czy miód szybko twardnieje. Jeśli tak, zdjąć garnek z ognia, dodać zapach waniliowy i ewentualnie masło, wsypać sezam, jagody. Wymieszać energicznie i wylać na papier. Przykryć drugim arkuszem i cienko rozwałkować. Zdjąć papier z góry, pokroić twardniejącą masę na kawałki.

Przepis ze słodkie, miodowe sezamki strony Lawendowy Dom

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz