piątek, 8 stycznia 2016

Pulled pork / odrywana wieprzowina



Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 4 ząbki czosnku
- łyżka soli
- 2 łyżki papryki mielonej słodkiej
- łyżeczka papryki ostrej
- 3 łyżki oleju kokosowego


Mięso umyć. Czosnek rozgnieść z solą na papkę, dodać oba rodzaje papryki i olej. Wymieszać składniki i natrzeć nimi łopatkę. Włożyć do naczynia z przykrywką i wstawić do lodówki na 6 godzin. Piekarnik rozgrzać do 100 st. C, wstawić naczynie z łopatką (koniecznie pod przykrywką lub folią aluminiową) i piec 9 godzin. Po upieczeniu zostawić mięso przynajmniej na pół godziny, a następnie podzielić widelcem na kawałki i podawać.

Przepis na rozpływającą się w ustach wieprzowinę tzw. Pulled pork ze strony Lawendowy Dom

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz