wtorek, 5 stycznia 2016

Czekoladowy pudding z tapioki



Składniki:
- 400 ml mleka kokosowego
- 1/4 szklanki szklanki tapioki
- kawałek laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 2 łyżki cukru brzozowego (ksylitolu) lub 2 łyżki syropu klonowego
- 2-4 kostki gorzkiej czekolady
- 1 banan*


W rondelku lub garnku z grubym dnem zagotować mleko kokosowe. Na gotujące się mleko (nie na zimne!) wsypać tapiokę. Zagotować, przykryć, gotować pod przykryciem przez ok. 20-25 minut w wypadku drobnych kuleczek tapioki i ok. 40-45 minut przy większych kuleczkach.

W czasie gotowania należy co kilka minut pudding energicznie zamieszać, aby nie przywierał do dna i miał kremową konsystencję. Tapioka jest ugotowana gdy kuleczki staną się całkowicie przezroczyste (w środku nie będą już w ogóle białe). Na początku gotowania dodać przepołowioną i wyłuskaną wanilię (laskę wraz z ziarenkami) i cukier.

Czekoladowy pudding z tapioki: na koniec, do ugotowanego puddingu dodać 2 - 4 kosteczki gorzkiej czekolady i energicznie wymieszać łyżką. Podawać z bananem i opcjonalnie z syropem klonowym.

Po ugotowaniu deser ma mieć płynną, lejącą konsystencję. *Na górze można udekorować bananami.

Przepis ze strony: kwestia smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz