czwartek, 14 stycznia 2016

Sałatka z grillowanym kurczakiem i ananasem



Składniki:
- 1 porcja sałaty mieszanej z rukolą i sałatą dębową
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 1 garść świeżego szpinaku
- 1 czerwona cebula
- 1 grillowana pierś kurczaka, pokrojona w plastry lub kostkę
- 1/2 świeżego ananasa, pokrojonego w średniej grubości plastry

- 6 łyżek oliwy
- 1 łyżka cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz


Patelnię grillową (lub grill) rozgrzewamy, lekko smarujemy oliwą z oliwek i na gorącą kładziemy plastry ananasa (jeśli używacie grilla, ananasa kładziemy w momencie, kiedy węgiel się już żarzy, nigdy na pełny ogień).

Pieczemy ananasa mniej więcej po 4 min z każdej strony do momentu, kiedy na owocu pojawią się ciemnobrązowe paski od rusztu.

Upieczonego ananasa kroimy na mniejsze kawałki i łączymy z sałatami, szpinakiem, pokrojoną piersią kurczaka, cebulą. Dodajemy sos, mieszamy.

Przepis na smakowitą hawajską sałatkę ze strony kuchnia lidla.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz