czwartek, 14 stycznia 2016

Jukatańska zupa cytrusowa


4/5

Składniki:
- 2 cebule
- 15 dużych ząbków czosnku, nie obranych
- 1 łyżka lej kokosowy
- 1,3 l wywaru z warzyw, kurczaka lub ryby
- 225 ml wody
- 8 dojrzałych pomidorów, pokrojonych w kostkę
- szczypta suszonego oregano
- 1 świeże zielone chilli. wydrążone i posiekane
- szczypta mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki skórki z grejpfruta, drobno startej
- 1/2 łyżeczki skórki z limonki, drobno startej
- 1/2 łyżeczki skórki z pomarańczy.
- drobno startej sok i pokrojony w kostkę miąższ z 2 limonek
- sok z 1 pomarańczy
- sok z 1 grejpfruta
- sól i pieprz
- 2 łyżki posiekanej kolendry


1 nie obraną cebulę przekroić na połowy, a 2 obrać i drobno posiekać.

Rozgrzać dużą patelnię z grubym dnem. Wrzucić połówki nie obranej cebuli i czosnek, smażyć na średnim ogniu aż zbrązowieją; czosnek powinien być miękki wewnątrz. Cebulę i czosnek zdjąć z patelni i lekko ostudzić.

Rozgrzać olej w rondlu i podsmażyć pozostałą cebulę, aż stanie się miękka. Dodać wywar i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować kilka minut.

Obrać usmażoną cebulę i czosnek, grubo posiekać i dodać do gotującej się zupy razem z pomidorami, oregano, chilli i kminkiem. Gotować około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Dodać skórki cytrusów, doprawić solą i pieprzem, gotować dalsze 2 minuty Zdjąć z ognia, wymieszać z miąższem limonki i sokami z cytrusów. Nałożyć zupę na talerze, ozdobić kolendrą.


Przepis z meksykańskiej książki kucharskiej, znaleziony też na innych stronach między innymi Doradca smaku . Idealna na przeziębienia ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz