niedziela, 10 stycznia 2016

Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim

5/5

Składniki:
- 750 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 5 ząbków czosnku
- 1 szalotka lub dymka
- 30g świeżego imbiru
- puszka pomidorów pelati (krojone pomidory bez skóry)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 400 ml mleczka kokosowego
- 1/2 pęczka świeżej kolendry
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki sosu sojowego
- pęczek bazylii
- 3 świeże ostre papryczki
- szczypta cynamonu
- łyżka pieprzu cayenn
- sól i pieprz


Mielone mięso wrzucamy do miski, dodajemy 1 łyżkę pieprzu cayenne i 2 ząbki czosnku. Doprawiamy szczyptą cynamonu, dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Bazylię siekamy i dodajemy do mięsa . 1 ostrą papryczkę rozcinamy i osuwamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kosteczkę. Całość doprawiamy jeszcze pieprzem i solą, a następnie zagniatamy. Formujemy pulpeciki, obtaczamy je w mące ziemniaczanej i smażymy.

Kroimy szalotkę i 3 ząbki czosnku, ścieramy imbir, a następnie drobno kroimy 2 ostre papryczki. Wrzucamy pokrojone składniki na patelnie, po krótkim podsmażeniu dodajemy pomidory z puszki, mleko kokosowe i 2 łyżki sosu sojowego.

Po zagotowaniu sosu, wkładamy do niego pulpeciki i gotujemy 5-8 min. Podajemy ze świeżo posiekaną kolendrą.

Przepis z książki Pascal kontra Okrasa w współpracą z kuchnia lidla

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz