czwartek, 31 marca 2016

Karmelizowana gruszka

3/5 smaczne ale słooooooodkie

Składniki:
- 1 gruszka
- 4 łyżki cukru (oczywiście polecam zamienniki)
- 1/4 szklanki mleka zagęszczonego (niesłodzonego)
- 1 łyżka masła
- 7-8 goździków / 2 łyżeczki cynamonu


Cukier rozsypujemy równomiernie na patelni i wstawiamy na największy palnik. Ustawiamy minimalny płomień (lub temperaturę grzania) i zostawiamy. Obieramy gruszkę, kroiymy je w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Następnie zagotowujemy mleko.

Kiedy cukier się skarmelizuje (zmienia wtedy kolor na złocisty brąz i kipi), wrzucamy do niego goździki lub cynamon. Następnie układamy na patelni gruszki i obsmażamy je w karmelu po 2-3 minuty z każdej strony. Następnie przekładamy gruszki na talerz, a do karmelu dodajemy łyżkę masła i dokładnie mieszam (najlepiej drewnianą łyżką). Dolewamy mleko, mieszamy dokładnie i gotujemy jeszcze minutę-dwie, żeby sos toffi lekko zgęstniał. Polewam gruszki sosem.

Przepis zainspirowany Simply Vege.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz