środa, 23 marca 2016

Witariańskie spaghetti z cukinii



Składniki:
- 2 nieduże cukinie

Składniki na bazyliowe pesto:
- 2 szklanki niedbale pokrojonej bazylii / 1 duża doniczka bazylii
- 1/4 szklanki pestek dyni, uprażonych na suchej patelni i przestudzonych
- 1/4 - 1/3 szklanki dobrego oleju lub oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1 ząbek czosnku
- sól i czarny pieprz

Składniki na pomidorową salsę:
- 4 pomidory malinowe
- 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz


Na­szy­ko­wać dużą miskę z zimną wodą. Przy po­mo­cy obie­racz­ki do ju­lien­ne cu­ki­nie obie­rać na cien­kie paski do momentu, kiedy doj­dzie­my do pe­stek. Go­to­we pa­secz­ki prze­ło­żyć do dużej miski peł­nej lo­do­wa­tej wody i od­sta­wić do lo­dów­ki.
W mię­dzy­cza­sie przy­go­to­wać pesto: wszyst­kie skład­ni­ki oprócz oliwy umie­ścić w na­czy­niu blen­de­ra lub moź­dzie­rza i krót­ko ucie­rać na grud­ko­wa­tą pastę. Na­stęp­nie dodać oliwę i po­now­nie zmik­so­wać, do­da­jąc tyle oliwy, aby pesto miało od­po­wied­nią kon­sy­sten­cją. Do­pra­wić do smaku solą i czar­nym pie­przem.
Na­stęp­nie przy­go­to­wać salsę: po­mi­do­ry spa­rzyć wrząt­kiem i obrać ze skór­ki. Obrać je i po­sie­kać w bar­dzo drob­ną kost­kę, ob­sy­pać solą i odlać sok ze­bra­ny na desce, a po­sie­ka­ne po­mi­do­ry prze­ło­żyć do dużej miski. Do­pra­wić czar­nym pie­przem, dodać oliwę i wy­mie­szać.
Cu­ki­nię schło­dzo­ną w lo­dów­ce od­ce­dzić tuż przed po­da­niem, wy­mie­szać w dużej misce z salsą i po­da­wać z pesto z ba­zy­lii, do­dat­ko­wo można ob­sy­pać czar­nym pie­przem i kil­ko­ma li­ść­mi świe­żej ba­zy­lii.

Przepis z wegańskiej strony Jadłonomia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz