środa, 23 marca 2016

Żeberka w sosie pomidorowo-winnym


Składniki:  
- 2 kg żeberek (4 lbs of short ribs)
- sól i pieprz (Salt and pepper)
- 2 łyżki oleju kokosowego (Tbsp. of oil)
- 1 1/2 pokrojonej cebuli (cups of chopped onions)
- 1 pokrojona marchewka (cup of chopped carrots)
- 1 pokrojony seler (cup of chopped celery)
- 2 szklanki czerwonego wina (cups of red wine)
- 2 ząbki czosnku (Tbsp. of chopped garlic)
- 2 gałązki świeżego rozmarynu (sprigs of fresh rosemary)
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego (Tbsp. of tomato paste)
- 2 szklanki rosołu wołowego (cups of beef broth)
- puszka krojonych lub całych pomidorów (28 oz can of tomatoes)
- 1 liść laurowy (dried bay leaf)
- pietruszka lub kolendra (Parsley for garnish)


Posól i popieprz żeberka, a następnie w podsmaż je na oleju w garnku z grubym dnem i odłóż na bok. Do tego samego garnka dodaj cebuli, marchewki i selera. Gotuj dopóki cebule nie zmiękną, wtedy dodaj czerwonego wina. Chwilę gotuj, dodaj czosnek, rozmaryn, pastę pomidorową, rosół wołowy pomidory z puszki i liść laurowy. Dusić przez trzy godziny, aż mięso stanie się bardzo delikatne.
Przenieś mięso do miski i usuń wszystkie kości, rozdrabiaj trochę mięso i wrzuć je z powrotem do garnka. Pomieszaj i trzymaj ciepłe, aż do podania. Posyp danie kolendrą lub pietruszką.

(First, salt and pepper your short ribs. In a large, heavy-bottomed pot, brown the short ribs in oil. Remove and set aside. In the same pot, add the chopped onions, carrots, and celery. Cook until onions are translucent. Add the red wine, cook until some of the alcohol has burned off. Add the garlic, rosemary, tomato paste, beef broth, canned tomatoes and bay leaf. Return the browned short ribs, bring to a boil. Cover and lower heat to a simmer. Simmer for three hours or until the meat is very tender.
Transfer the meat to a separate bowl, remove the bones, and pull apart the meat; return to the pot. Give it a stir so all the meat is coated in the sauce. Keep warm until ready to serve.)



Przepis ze strony Tasty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz