środa, 23 marca 2016

Zdrowe zamienniki cukru białego

 

Suszone owoce
To idealny zamiennik słodyczy, zdecydowanie bogatszy w cenne składniki. Suszone owoce są słodkie i wyjątkowo bogate w witaminy i składniki mineralne. Zawierają witaminy z grupy B oraz miedź, żelazo, magnez, potas, a także duże ilości błonnika, pozytywnie wpływającego na prawidłową perystaltykę jelit. Owoców suszonych możemy używać do słodzenia ciast, napojów, jako dodatków do mięs, płatków owianych czy musli. Idealnie smakują same lub w połączeniu z orzechami jako zdrowa, zimowa przekąska. Pamiętajmy, aby jeść ich około 30 gramów dziennie, gdyż to wciąż kaloryczny produkt i jego nadmiar może zrujnować marzenie o szczupłej sylwetce.

Miód
Miód, bardziej kaloryczny od cukru, ale z pewnością bogatszy w cenne substancje. Zawiera niewielkie ilości składników mineralnych takich jak: wapń, fosfor, magnez, potas, fluor, kobaltu i jod. Miód zawiera także witaminy z grupy B, garbniki, olejki lotne, pyłki kwiatowe, woski, enzymy i kwasy organiczne. Można dodawać go do marynat, herbaty, sałatek owocowych, dosładzać koktajle lub ser biały na kanapce. Pamiętajmy, aby nie przesadzać z jego ilością, gdyż podobnie jak cukier, jest źródłem węglowodanów prostych (fruktozy i glukozy).

Stewia
To roślina pochodzaca z Paragwaju. Jest bardzo słodka (nawet 300 razy słodsza od cukru) i bezkaloryczna. Ponadto wykazuje prozdrowotne działanie, między innymi: przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, antyoksydacyjne i obniżające poziom cholesterolu. Spożywajmy zielone lub brązowe ekstrakty, ponieważ białe lub przeźroczyste pozbawione są cennych substancji. Świeże liście rośliny można dodawać bezpośrednio do herbaty lub kawy.

Ksylitol
To cukier pochodzący z brzozy. Ostatnio zyskał sporą popularność, w dużej mierze dzięki swoim właściwościom. Ksylitol stymuluje układ immunologiczny i tym samym chroni nas przed chorobami. Cukier brzozowy jest blisko o połowę mniej kaloryczny od cukru białego, a do tego bardziej słodki. Pamiętajmy, aby zachować umiar w jego stosowaniu i nie spożywać więcej niż 3 łyżeczki dziennie. Ksylitol można spotkać w produktach jako E967.

Nierafinowany cukier
Alternatywą dla białego cukru jest nieprzetworzony i nieoczyszczony cukier np cukier kokosowy (zdj). Nie mylmy go z brązowym cukrem, który często jest zwykłym, białym proszkiem zabarwionym melasą. Nierafinowany cukier zawiera blisko 10 razy więcej żelaza oraz cynku niż cukier oczyszczony. Zanim zdecydujemy się na jego zakup uważnie przeczytajmy etykietę, na której będzie umieszczony napis „cukier nierafinowany” i kupujmy tylko taki certyfikowany. To gwarancja, że nie zostajemy oszukani przez producenta, który zabarwia zwykły, oczyszczony cukier karmelem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz