środa, 23 marca 2016

"Pizza" z prosciutto, na ziemniaczanym spodzie

Niestety przepis zawiera kilka rzeczy, których staramy się unikać, ale czasem zaszaleć można więc smacznego!

Składniki:
- 1 duży ziemniak (large potato)
- łyżeczka przecieru pomidorowego (1/3 cup tomato sauce)
- parmezan (2 tbsp parmesan cheese)
- 6 kawałków prosciutto (6 slices prosciutto)
- jajko (1 egg)
- 4 pokorojone grzyby/pieczarki (4 mushrooms, sliced)
- kilka kawałkó pokrojonej mozzarelli (3 ounces mozzarella cheese, sliced)
- łyżka oliwy/oleju kokosowego (1 tbsp olive oil)
- sól i pieprz (Pepper)


Umyj i pokrój ziemniaki w bardzo cienkie plastry. Rozgrzej patelnię z oliwą, wyłóż kawałki ziemniaka tak żeby przykryć całą powierzchnię patelni, a potem posyp je startym parmezanem. Przykryj i smaż na niskich ustawieniach przez 5 minut.
Rozsmaruj na wierzchu sos pomidorowy, połóż pieczarki i mozzarellę, a następnie w środek wbij jajko. Przykryj i smaż na średnich ustawieniach przez 5 minut.
Przełóż ziemniaczaną pizze na talerz i połóż kawałki prosciutto. Serwuj polane oliwą lekką ilością pieprzu.

(Wash and cut the potato into very thin slices. Heat a frying pan with some olive oil. Arrange the potato slices in a ring pattern. Sprinkle on the parmesan cheese. Cover and cook on low heat for 5 minutes.
Spread the tomato sauce onto the potatoes. Arrange mushroom slices and mozzarella cheese on top. Crack an egg into the center. Cover and cook on medium heat for 5 minutes.
Transfer the potato pizza onto a plate and place sheets of prosciutto on top. Serve with a drizzle of olive oil and black pepper.)

Przepis dzięki Tasty - tastemade :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz