piątek, 1 kwietnia 2016

Pikle ogórkowe w musztardzie

6/5

Składniki:
- 4 kg ogórków
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki miodu  ( dowolnie: lipowy, wielkokwiatowy, spadziowy )
- 4 łyżki musztardy ( sarepska lub rosyjska )
- 2 łyżki soli
- gorczyca


Ogórki umyć i obrać ze skóry. Jeśli wykorzystujecie ogórki duże, przerośnie należy pokroić je w słupki i wyciąć gniazda nasienne. Jeśli zaś pikle robicie z ogórków młodych, nie wyrośniętych wystarczy ogórki tylko pokroić, bez konieczności wykrawania środków.

Do słoików wsypywać około 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy i układać pionowo i dość ciasno ogórki. Z wody, octu, cukru, miodu i soli ugotować zalewę. Do zalewy dodać musztardę - dokładnie zamieszać.
Gorącą zalewą napełniać słoje z ogórkami, a potem pasteryzować* 10 minut.

Przepis dzięki kolorowo-torcikowo.


* pasteryzacja "na mokro": przetwory pasteryzujemy w dużym garnku z pokrywką. Słoik (lub butelki) ustawiamy na bawełnianej ściereczce lub drewnianej podkładce, którą wykładamy dno garnka. Słoiki nie powinny stykać się ze sobą. Garnek wypełniamy wodą do 3/4 wysokości słoików. Czas pasteryzacji liczymy od momentu zagotowania się wody w garnku.

Można też pasteryzować na sucho w piekarniku, ale jest dużo bardzie czasochłonne i nie do każdego typu słoików.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz