piątek, 22 kwietnia 2016

Kotlet schabowy w maślanych jabłkach


Składniki:
- 2 kotlety schabowe
- 3 łyżki masła
- 2 słoiki ok 800 gram musu jabłkowego / polecam dać połowę
- 2 jabłka
- 2 łyżki cukru
- 80 ml śmietany kremowej lub mleka kokosowego
- łyżeczka chili, sól i pieprz


Namaścić mięso solą i pieprzem z obu stron. Rozpuścić 2 łyżki masła na dużej patelni. ułożyć na niej schab i smażyć z każdej strony przez 3 min. Zdjąć z patelni wieprzowinę, aby odpoczeła w trakcie przygotowywania jabłek. Na tej samej patelni rozpuścić łyżkę masła i dodać plasterki jabłka i gotować je do miękkości ok 5 min. Wlać 3/4 słoika mus jabłkowego, cukier i chili, a następnie śmietanę. Pomieszać i doprowadzić do lekkiego wrzenia. Odsuń na brzegi jabłka, żeby zrobić miejsce na kotlety i ułóż je na środku patelni. Gotuj po 4 min z każdej strony nakładając na górę łyżkę musu jabłkowego.

Przepis dzięki Becky Hardin z jej bloga "The cookie rookie".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz