niedziela, 10 kwietnia 2016

Delikatna karkówka wieprzowa w majonezie z papryką


6/5

Składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- papryka żółta i czerwona
- 1 majonez kielecki
- sól i pieprz


Dzień wcześniej możemy namaścić karkówkę w soli i pieprzu, ewentualnie innych ulubionych przyprawach.

Namaszczoną wieprzowinę układamy w naczyniu żaroodpornym i pokrywamy ją grubą warstwą majonezu kieleckiego (zostawiamy trochę do przykrycia papryki). Wydrążoną paprykę, pokrojoną w słupki układamy na powierzchni posmarowanej majonezem, żółtą na przemian z czerwoną, a następnie przykrywamy ją pozostałą resztą majonezu.

Brytfankę wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 C i pieczemy przez 30 min. Nawet jeśli pieczemy mniejszą lub większą ilość mięsa, czas i temperatura pozostaje taka sama.

Przed podaniem, najlepiej byłoby zostawić danie w piekarniku, żeby mogło odpocząć ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz