piątek, 1 kwietnia 2016

Kremowy budyń waniliowy z wiórkami kokosowymi



Składniki:
- 5 żółtek
- 240 ml mleka / wody
- 240 ml śmietanki 30% / mleko kokosowe
- 240 ml mleko kokosowe
- 50 g cukru
- 130 g skrobi kukurydzianej/ mąki z tapioki
- 200 g wiórki kokosowe
- łyżeczkę wanilii


Żółtka jajek, mleko, śmietankę, mleko kokosowe podgrzej w garnku na małym ogniu. Kiedy wszystko dobrze się wymiesza dodaj cukier i skrobię (lub mąkę) i intensywnie mieszaj, aż wszystko się połączy i zacznie się powoli gotować. Następnie przenieś zawartość garnka do miski i dodaj wiórków kokosowych i wanilię.

Budyń kremowy można wykorzystać do wypełnienia słodkich wypieków lub jako osobny deser.

Przepis dzięki Tasty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz