poniedziałek, 4 lipca 2016

Kotleciki z soczewicy z marchewką

5/5


Składniki:
- Soczewica 250  g
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 jajka
- Przyprawy (polecam mieszankę indyjską)


Soczewicę ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. W tym czasie cebulę drobno posiekaj, a marchew zetrzyj na małych oczkach. Składniki podsmaż do miękkości, następnie dodaj odcedzoną i odciśniętą soczewicę i jajka i ulubione przyprawy. (Opcjonalnie można dodać trochę sera żółtego dla lepszej konsystencji)

Uformuj kotleciki i rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanym tłuszczem. Piecz w 200 stopniach przez 25 minut.

Można podawać z sosem śmietanowo-czosnkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz