czwartek, 4 lutego 2016

Mleko migdałowe



Składniki:
- 250 g migdałów
- 2 l wody


Migdały wsypać do miski, zalać wodą i odstawić na noc.

Następnego dnia odcedzić migdały na sitku i włożyć do blendera. Na scenie pojawiają się 2 litry wody. Filtrowanej lub źródlanej. Wlać do dzieży blendera tyle, ile się zmieści i zmiksować na najwyższych obrotach. Przelać na gęste sitko położone na misce, dokładnie odcisnąć. To co wypływa to właśnie nasze mleko. Pozostałą na sitku papkę migdałową przełożyć ponownie do blendera, zalać pozostają wodą i powtórzyć miksowanie i odciskanie na sitku.

W ten sposób z 250 g migdałów i 2 l wody otrzymacie ok. 1500 ml mleka migdałowego, a z pozostałej pulpy - mąka migdałowa, której można użyć do wypieków.

Przepis na domowe mleko migdałowe ze strony Lawendowy Dom

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz